Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Po mirties teisingumo nėra

Norėjau Jums parašyti apie romantišką bylą, apie piratus ir jūrą, bet gyvenimas įneša savo pataisymus.

Mirtis – ji visada šalia, o ne kažkur už nugaros, bet mes taip įpratome gyventi užmerktomis akimis, kad to neprisimename.

Baudžiamosios bylose gali ginti nusikaltėlį (prievartautoją, žudiką) ir čia kiekvienas advokatas pats priima sprendimą, ar jis pasiruošęs pagelbėti štai šitam konkrečiam žmogui ar ne.

Galima ginti nukentėjuosiuosius, tuos, kurie mylėjo nužudytąjį, ir tai daug sudėtingiau. Žmonės laukia teisingumo, jiems atrodo, kad nubaudus nusikaltėlį, jų mylimas žmogus ilsėsis ramybėje.

Gerai, kad nuosprendis teisingas, be ką daryti, kai mirtis yra, o kaltininko nėra? Nors Jūs tiksliai žinote, kas kaltas dėl artimo žmogaus mirties, o pareigūnai nemato akivaizdžių dalykų.

Mano atstovaujamasis savarankiškai jau kelis metus stengiasi, kad būtų teismui perduota byla medikams, suteikusiems nekokybišką pagalbą, ko pasėkoje žuvo jo žmona. Kelis metus! Tačiau ikiteisminis tyrimas kelintą kartą stabdomas, nes neįmanoma nustatyti, kas konkrečiai suleido draudžiamą preparatą.

Vaikino, žuvusio važiuojant motociklu, mama jau pusmetį stengiasi, kad atsakomybėn būtų patrauktas vyras, važiavęs degant raudonam šviesoforo signalui, nes jis kaltas dėl kelių eismo įvykio. Tačiau patikrinimo medžiagoje nėra įrodymų, kad degė būtent raudonas.

Žuvo mano pažįstamas, jaunas vaikinas, dirbęs statybose ir nukritęs nuo pastolių.

Saugokite savo artimuosius, dažniau sakykite jiems, kad mylite juos ir tiesiog dabar paskambinkite jiems, kol jie dar gyvi, kol jie šalia.

Po mirties teisingumo nėra.