Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Santuokos nutraukimas greitai ir pigiai? Kodėl gi ne

Važiuojant iš darbo ar į darbą kažkodėl įstrigo viena iš reklamų (galiu suklysti dėl tikslaus teksto) apie greitų ir pigių skyrybų centrą. Nesu teisininkė, todėl tapo įdomi naujos institucijos paskirtis ir kiek greitai, pigiai išskiriama šiame centre.

Deja, negalėsiu atsakyti į Jūsų klausimą (nors ir esu teisininkas). Atsakymo reikėtų kreiptis į minėtą centrą. Kiek man žinoma, šiai dienai skyrybos yra išimtinė teismo prerogatyva. Jeigu tai teisines paslaugas teikianti įstaiga, tai iš tikrųjų įdomu kaip jiems žinoma kaip greitai teismas išskirs šalis, nagrinėjant santuokos nutraukimą ieškininės teisenos tvarka…..Nors sąvokos “greitai” ir “pigiai” yra santykinės.

Pagalvojus, visas mūsų gyvenimas pralekia kaip sekundė….

Iš kitos gi pusės, kodėl gi ne – galima ir greitai ir pigiai, jeigu santuoką nutraukiat, bendrą turtą pasidalijat, vaiko gyvenamąją vieta bei jo išlaikymo klausimus ir kt. išsprendžiat bendru susitarimu.

Kreipkitės į advokatą, jis patars, kokius dokumentus turite pateikti, paruoš procesinius dokumentus teismui.

Jeigu skiriatės bendru susitarimu, tai nemokėsite žyminio mokesčio, nes pagal Civilinio proceso kodekso 83 straipsnio 1 dalies 12 punktą nuo jo atleidžiami sutuoktiniai už prašymus nutraukti santuoką bendru susitarimu (Civilinio kodekso 3.51 straipsnis) ir vieno sutuoktinio prašymu (Civilinio kodekso 3.55 straipsnis), o prašymas teisme išangrinėjamas ne vėliau kaip per trisdešimt dienų nuo jo priėmimo dienos (Civilinio proceso kodekso 540 straipsnio 2 dalis). Be to, byla gali būti išnagrinėta rašytinio proceso tvarka,t.y. nekviečiant sutuoktinių į teismą, kai teismas pripažįsta, jog bylos nagrinėjimas rašytino proceso tvarka nepakenks  šeimos santykių stabilumui ir vaikų bei sutuoktinių interesams (Civilinio proceso kodekso 540 straipsnio 1 dalis).