Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Šuo, teismas ir pinigai

Iškarpa iš „Vakarų ekspreso“ 2011-02-09

Ta pačia proga pateikiu ir pilną versiją:

Mūsų šuo sukandžiojo kaimynų vaiką. Šuo buvo pririštas prie būdos ir manome, kad pats vaikas jį erzino ir gal net paleido nuo grandinės. Dabar iš mūsų prašoma priteisti turtinę ir neturtinę žalą, bet mes gi nelaikėme šuns palaido, tai kodėl iš mūsų prašoma pinigų?

Civilinio kodekso 6.267 straipsnio 1 dalis numato, kad “1. Naminių gyvūnų arba asmens žinioje esančių laukinių gyvūnų padarytą žalą privalo atlyginti jų savininkas (valdytojas), jeigu neįrodo, kad buvo šio kodekso 6.270 straipsnio 1 dalyje numatytos aplinkybės. Asmuo atsako ir už iš jo pabėgusių gyvūnų padarytą žalą”. Civilinio kodekso 6.270 straipsnio 1 dalis nustato, kad “1. Asmuo, kurio veikla susijusi su didesniu pavojumi aplinkiniams (transporto priemonių, mechanizmų, elektros ir atominės energijos, sprogstamųjų ir nuodingų medžiagų naudojimas, statybos ir t. t.), privalo atlyginti didesnio pavojaus šaltinio padarytą žalą, jeigu neįrodo, kad žala atsirado dėl nenugalimos jėgos arba nukentėjusio asmens tyčios ar didelio neatsargumo”.

Kitais žodžiais tariant, Jūsų, kaip šuns savininkų, kaltė už šuns padarytą žalą preziumuojama ir Jūs, o ne nukentėjęs asmuo, turite įrodyti, kad žala atsirado dėl nenugalimos jėgos, šuns sukandžioto asmens tyčios ar didelio neatsargumo.

Priteistinos žalos dydis yra įrodinėjimo dalykas, fakto klausimas, t.y. kokius įrodymus pateiks nukentėjusioji šalis apie patirtą žalą.

Būtina aptarti neturtinės žalos savoką. Pagal Civilinio kodekso 6.250 straipsnio 1 dalį “neturtinė žala yra asmens fizinis skausmas, dvasiniai išgyvenimai, nepatogumai, dvasinis sukrėtimas, emocinė depresija, pažeminimas, reputacijos pablogėjimas, bendravimo galimybių sumažėjimas ir kita, teismo įvertinti pinigais”, o 2 straipsnio dalis nurodo, kad “neturtinė žala atlyginama tik įstatymų nustatytais atvejais. Neturtinė žala atlyginama visais atvejais, kai ji padaryta dėl nusikaltimo, asmens sveikatai ar dėl asmens gyvybės atėmimo bei kitais įstatymų nustatytais atvejais. Teismas, nustatydamas neturtinės žalos dydį, atsižvelgia į jos pasekmes, šią žalą padariusio asmens kaltę, jo turtinę padėtį, padarytos turtinės žalos dydį bei kitas turinčias reikšmės bylai aplinkybes, taip pat į sąžiningumo, teisingumo ir protingumo kriterijus”.