Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Pilnamečio vaiko išlaikymas

Neretai manęs tėvai klausia – vaikui išlaikymas (alimentai) mokami tik iki jo pilnametystės ar ir po pilnametystės?

Trumpai atsakyti negalėčiau, nes kaip ir turėtumėte, bet yra tam tikrų sąlygų.

Čia aš apie išlaikymą po pilnametystės, nes dėl vaikų išlaikymo iki pilnametystės klausimų neturėtų kilti, nes Civilinio kodekso 3.192 straipsnio 1 dalis numato, kad tėvai privalo materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus.

To pačio straipsnio, tik su ženkleliu 1, pirma dalis numato tėvų pareigą išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės: “Tėvai, turintys galimybę, privalo išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės, kurie mokosi pagal vidurinio ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą ir yra ne vyresni negu 24 metų ir kuriems būtina materialinė parama, atsižvelgiant į vaikų, sulaukusių pilnametystės, turtinę padėtį, gaunamas pajamas, galimybę patiems gauti pajamų ir kitas svarbias aplinkybes. Tėvai neprivalo išlaikyti vaikų, sulaukusių pilnametystės, kurie siekia ne pirmojo aukštojo išsilavinimo ar profesinės kvalifikacijos”.

Iš cituojamo įstatymo matome, kad pirma sąlyga (pagal sakinio struktūrą) – tėvų galimybės teikti išlaikymą.

Teismų praktikoje laikomasi pozicijos, kad sprendžiant klausimą dėl išlaikymo pilnamečiui vaikui teikimo, negalima nepaisyti tėvų galimybių. Būtina atsižvelgti ir į tai, kad negalima iš esmės pabloginti paramą teikiančio tėvo (motinos) ar kitų šeimos narių padėties, nustatyti paramos teikimą tais atvejais, kai ji daro esminę žalą tėvui (motinai), teikiančiam paramą, taip pat tais atvejais, kai dėl tėvo (motinos) turtinės padėties nustatyta parama apskritai negalėtų būti įvykdyta.

Tėvų turtinė padėtis paprastai yra vertinama, atsižvelgiant į faktinių aplinkybių visumą: gaunamas pajamas, turimą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą, investicijas, sveikatą, išlaikytinių skaičių bei į elgesį, siekiant uždirbti, gauti pajamas vaikų išlaikymui, t. y. kokių priemonių buvo imtasi, kad būtų gautos amžių bei profesines galimybes atitinkančios pajamos.

Asmens galėjimas ar negalėjimas pagerinti savo turtinę padėtį turi būti vertinamas tiek pagal objektyvius, tiek pagal subjektyvius veiksnius. Subjektyvūs veiksniai – tai paties asmens pastangos, noras, pažiūros ir jo vertinamos galimybės gauti pajamas, objektyvūs – amžius, sveikata, šalies ekonominė situacija ir kitos aplinkybės, kurių asmuo negali valdyti ir negali būti laikomu už jas atsakingu.

Antra, vaikas turi mokintis pagal vidurinio ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą.

Trečia, vaikas neturi būti vyresnis negu 24 metai, t.y. pilnamečiui vaikui išlaikymas gali būti teikiamas tik iki 24 metų.

Ketvirta, įvertinti ar vaikui būtina materialinė parama, atsižvelgiant į vaiko turtinę padėtį ir jo galimybę, pačiam gauti pajamų.

Materialinės paramos būtinumo sąvoka yra vertinamoji, todėl apie tai teismas sprendžia tik įvertinęs surinktus įrodymus apie vaiko turtą ir pajamas.

Kaip matome, savo vaikui, kuriam sukaks 18 metų ir jis vis dar mokysis, tėvai privalės teikti išlaikymą, tik jei tėvai turės finansinę galimybę išlaikyti (materialiai remti) savo pilnametį vaiką, o vaikui bus būtina tėvų materialinė parama.