Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Gėrė gers, kol…

Seime svarstomas Alkoholio kontrolės įstatymo 18 straipsnio pakeitimas ir jo 3 dalies 9 punktą siūloma išdėstyti taip: “sporto renginių metu. Šis draudimas netaikomas alkoholiniams gėrimams, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento“.

Taip pat siūloma pakeisti minėto įstatymo 22 straipsnio 1 dalies 5 punktą ir jį išdėstyti taip: „sporto renginių metu salėse, kuriose jie vyksta;“.

Paklausite, kas keičiama?

Ir aš atsakysiu, kad dabartiniame, galiojančiame Alkoholio kontrolės įstatyme vartojama sąvoka “sporto varžybose”, o siūloma žodį “varžybose” pakeisti į žodį “renginiuose”.

Jūs paklausite, o koks skirtumas?

Ir aš atsakysiu, kad žodžio pakeitimas plečia alkoholio vartojimo draudimo apimtį.

Tai yra, jeigu anksčiau alkoholį buvo draudžiama vartoti sporto varžybų metu, tai dabar draudžiama vartoti sporto renginių metu.

Nepatingėkite ir visagaliame Google pažiūrėkite žodžių “varžybos” ir “renginys” reikšmę. Jeigu trumpai, tai varžybos visada yra renginys, bet renginys yra daugiau negu varžybos.

Tačiau lieka nepakeista įstatymo nuostata, kad sporto renginių (varžybų) metu nedraudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento.

Sporto varžybose leidžiama prekiauti alkoholiu! Sportas ir alkoholis suderinami? Pasirodo, kad suderinami.

Prekyba alkoholiu ribojama, bet sporto varžybose, o dabar jau galimai ir sporto renginiuose, alkoholiu leidžiama prekiauti.

Kad aludariams tai patinka, abejoti nereikia, per masinius renginius, muges daugiausia ir išgeriama alaus, bet sporto renginiai….

Juk to alučio žmonės neretai padaugina, kas ne į sveikatą, o sportas tai sveikata. Kas geria alų, tas žino, kad 7, 5 procento tikrai nėra lengvas alus.

Kaip ir kas bus su tėvais į sporto renginius ateinančių vaikų supratimu, nuomone – einam varžybų žiūrėti, krepšinio, ar einama alaus išgerti, ar nesusiformuos asociatyvus mąstymas, kad sportas ir alus, alkoholis neatsiejami?

Kas čia blogo, žmonėms juk pramoga bet kokie renginiai, sporto ar ne sporto, juk nieko blogo alučio atsigerti žiūrint varžybas, ar ir Jūs taip manote?