Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Vaikų teisės į tėvų turtą

Neretai manęs klausia – aš prižiūrėjau savo mamą, netekau dėl to sveikatos, šeimoje atsirado įtampa, po mamos mirties rūpinausi laidotuvėmis, mokėjau už jas, o brolis (sesuo) nė karto nepasirodė prie mamos, tik į laidotuves atvyko pastovėti prie karsto, bet mamos palikimas mums lygiomis dalimis. Kur teisybė, kas per įstatymai ?!

Teisybė kiekvienam savo. Nors klausimas suprantamas, bet… įstatymas yra įstatymas. Gal už gerus darbus nebūtina atlyginti turtu, o gal netinkamai pasinaudota įstatymu. Tiksliau – nepasinaudota.

Paveldėjimo įstatymai numato, kad abiejų vaikų teisės į tėvų turtą nesiskiria: abu vaikai yra įstatyminiai pirmos eilės įpėdiniai ir įstatymas neriboja mažiau tėvus prižiūrėjusio vaiko teisių į paveldėjimą. Įstatymas nenumato, kad teisės į palikimą netenka vaikas, kuris nelanko tėvų, neteikia jiems paramos.

Netgi jeigu parama nedarbingiems tėvams iš vaiko būtų priteista teismo sprendimu, tokio vaiko teisė paveldėti nėra apribota.

Tačiau paveldėjimo įstatymai numato, dauguma tai žino, kaip gali būti sprendžiami tokie klausimai. Tėvas ar motina turi teisę testamentu savo turtą palikti vaikams, kurie tinkamai elgiasi jų atžvilgiu, kurie vykdo pareigą rūpintis tėvais.

Bet turbūt taip pat žinote, kad neretai tėvai nepasinaudoja savo teise turtą paskirstyti testamentu, kad nesupykinti paveldėtojų, nesukiršinti tarpusavyje vaikų, kitų artimųjų. Sako taip – po mirties tegul patys aiškinasi, mums tada bus nesvarbu, o dabar kažkuris supyks, bet juk visi jie mūsų vaikai….

Čia jau nebe įstatymas, čia žmogaus valia, jo vertinimas, jo gyvenimo supratimas.

Norėčiau pažymėti, kad nagrinėjant bylas teismuose, ypatingai kai buvo atkuriamos nuosavybės teisės į sovietų nacionalizuotą turtą, atsirasdavo testamentų, kiti formaliai tinkamai nesutvarkyti, bet susidarė nuomonė, kad anksčiau žmonės atsakingiau žiūrėdavo į testamentus, į turto padalijimą tarp savo vaikų.

Sutikite, paveldėjimo klausimus sprendžiant testamentu, turbūt nekiltų panašių klausimų kaip šio straipsnelio pradžioje. Nors galėtų kilti kitų klausimų, bylų, kadangi Civilinis kodeksas numato suinteresuotų asmenų teises ginčyti testamentą.