Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Vienkartinė išmoka ir pilietybė

Mes su vyru esame Lietuvos Respublikos piliečiai, dirbame Anglijoje ir netrukus mums turėtų gimti vaikelis. Norėtume sužinoti ar vaikeliui priklausytų vienkartinė išmoka Lietuvoje ir kurios valstybės pilietis jis taptų – Anglijos ar Lietuvos?

Vienkartinė išmoka vaikui skiriama ir mokama nuolat Lietuvos Respublikoje gyvenantiems asmenims. Išmokų vaikams įstatymo nuostatos yra taikomos ir vaikams gimusiems užsienyje.

Kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 11 (1  430 Lt) (nuo 2009-01-01)  bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka.

Vienkartinė išmoka gimus vaikui skiriama, jei dėl jos buvo kreiptasi ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo vaiko gimimo dienos.

Dokumentai, reikalingi pašalpai gauti:

1. prašymas;

2. vieno iš tėvų, turinčio gauti išmoką, asmens tapatybės dokumentas;

3. vaiko gimimo liudijimas.

Specialistai turi teisę pareikalauti ir kitų, tam tikras aplinkybes patikslinančių dokumentų.

Išmoka gimusiam vaikui neskiriama, jei:

1. vaikas gimė negyvas;

2.kreipimosi metu yra išlaikomas valstybės ar savivaldybės finansuojamoje įstaigoje.

Dėl išmokos reikia kreiptis pagal šeimos arba vieno gyvenančio asmens deklaruojamą gyvenamąją vietą: miesto gyventojai į savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių, kaimo gyventojai į seniūniją. Jeigu deklaruotos gyvenamosios vietos neturima – į savivaldybę, kurioje gyvenama.

 

Lietuvos pilietybės įgijimas gimstant pirmiausia pagrįstas kraujo teisės principu. Pilietybės įstatymo 8 straipsnis “Vaikų, kurių tėvai yra Lietuvos Respublikos piliečiai, pilietybė” skelbia: “Vaikas, kurio abu tėvai jo gimimo metu buvo Lietuvos Respublikos piliečiai, yra Lietuvos Respublikos pilietis nepriklausomai nuo to, ar jis gimė Lietuvos Respublikos teritorijoje ar už jos ribų.”

Anglijoje gimęs vaikas, kurio tėvai nėra Anglijos piliečiai pilietybės negauna. Pilietybė yra nustatoma pagal tėvų pilietybę. Jeigu tėvai yra Lietuvos piliečiai, tuomet vaikas turėtų gauti Lietuvos pilietybę.

Kai kuriose valstybėse, kaip, pvz., Airijoje, JAV, gimę vaikai iš karto įgyja šių šalių pilietybę, nors jų tėvai ar vienas iš jų yra Lietuvos piliečiai. Tuomet vaikams automatiškai užkertamas kelias gauti Lietuvos pilietybę, nes šiuo metu galiojantys teisės aktai dvigubos pilietybės galimybės nenumato.

Todėl norint išvengti atitinkamų sunkumų su vaiko pilietybės dokumentų sutvarkymu, išmokos gavimu, būtų verta pagalvoti apie vaikelio gimdymą Lietuvoje.