Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Nekilnojamojo daikto įkeitimas už paskolą

Manęs prašo paskolinti pinigų ir už tai siūlo pasirašyti neprotestuotiną vekselį, o kaip garantą įkeisti vasarnamį. Kaip teisingai įforminti vasarnamio įkeitimą?

Civilinio kodekso 4. 213 straipsnis “Įkeitimo teisės atsiradimas” nustato, kad įkeitimo teisė atsiranda nuo įkeitimo sutarties sudarymo momento, kai įkeistas daiktas perduodamas kreditoriui. Kai įkeistas daiktas paliekamas įkaito davėjui ar perduodamas trečiajam asmeniui, įkeitimo teisė atsiranda nuo įkeitimo įregistravimo hipotekos registre momento.

Civilinio kodekso 4. 170 straipsnis “Hipotekos sąvoka” nurodo, kad hipoteka – esamo ar būsimo skolinio įsipareigojimo įvykdymą užtikrinantis nekilnojamojo daikto įkeitimas, kai įkeistas daiktas neperduodamas kreditoriui.

Civilinio kodekso 4.185 straipsnis “Hipotekos įforminimas ir įregistravimas” nustato, kad:

1. Hipotekos sutartis, įkeičiamo daikto savininko vienašalis pareiškimas įkeisti daiktą, taip pat prašymas įregistruoti priverstinę hipoteką įforminami surašant hipotekos lakštą. Jeigu hipoteka sutartinė, hipotekos lakštą tvirtina notaras.

2. Hipotekos sutartį (lakštą) pasirašo skolininkas, kreditorius ir įkeičiamo daikto savininkas (kai skolininkas ir daikto savininkas ne tas pats asmuo). Jeigu daiktas įkeičiamas vienašaliu jo savininko pareiškimu, hipotekos lakštą pasirašo tik įkeičiamo daikto savininkas. Jeigu hipoteka priverstinė, hipotekos lakštą pasirašo kreditorius.

3. Hipoteka registruojama hipotekos registre hipotekos teisėjo sprendimu, pateikus hipotekos lakštą įkeisto daikto buvimo vietos hipotekos įstaigai.

4. Hipotekos pakeitimai įrašomi hipotekos lakšte ir registruojami hipotekos registre ta pačia tvarka kaip ir hipoteka.

5. Hipotekos registro duomenys yra vieši ir laikomi teisingais bei išsamiais, kol jie nenuginčyti įstatymų nustatyta tvarka.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus 2010 m. lapkričio 23 d. nutartyje civilinėje byloje Nr. 3K-7-364/2010 konstatavo, kad jeigu prievolė yra užtikrinta įkeitimu (hipoteka), tai skolininkui neįvykdžius tokios prievolės kreditorius įgyja teisę savo reikalavimus patenkinti iš įkeisto turto pirmiau už kitus kreditorius, ir tik tokiu atveju, jei pardavus įkeistą turtą gautos sumos nepakanka kreditoriaus reikalavimams patenkinti, jis gali reikalauti išieškojimo iš skolininko kito turto.

Jeigu trumpiau, tai Jums reikėtų kreiptis į notarą dėl įkeitimo įforminimo, kartu bus nurodyta ir paskolinta suma. Kadangi išieškojimas visų pirma bus vykdomas iš įkeisto turo, todėl turite įsitikinti, kad įkeičiamo turto rinkos vertė pakankama skolos grąžinimui. Atkreiptinas dėmesys, kad kadastrinėje pažymoje nurodyta turto vertė nėra rinkos vertė.

Ar pasirašyti vekselį? Kadangi įkeisto turto vertės turėtų pakakti skolos grąžinimui ir bet kokiu atveju skolos išieškojimas visų pirma bus vykdomas iš įkeisto turto, o tik po to iš kito skolininko turto, todėl vekselio pasirašymas, manytina, būtų perteklinis, bet niekas netrukdo Jums pasirašyti dar ir vekselį.