Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Asmens apsaugos laisvės pirmenybė

Su draugu susiginčijome dėl to, ar gali spauda kištis į asmeninį gyvenimą – aš sakiau, kad spauda (ir kitos masinės informacijos priemonės) turi žodžio laisvę, o mano draugas įrodinėjo, kad asmeninis gyvenimas todėl ir  vadinasi “asmeninis”, jog tai tik to asmens reikalas.

Konstitucijos 22 straipsnyje nurodoma, kad žmogaus privatus gyvenimas neliečiamas. Asmens pokalbiai telefonu, telegrafo pranešimai ir kitoks susižinojimas neliečiami. Informacija apie privatų asmens gyvenimą gali būti renkami tik motyvuotu teismo sprendimu ir tik pagal įstatymą. Įstatymas ir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeimyninį gyvenimą, kėsinimosi į jo garbę ir orumą. Teisės į privatumą pakylėjimas į konstitucinį lygmenį neabejotinai rodo jos išskirtinį pripažinimą ir ypatingą reikšmę tarp kitų teisės saugomų objektų. Konstitucijos 22 straipsnio nuostatos yra vienos svarbiausių asmens privataus gyvenimo neliečiamumo garantijų. Šios konstitucinės nuostatos numato įstatymų leidėjo pareigą informacijos apie privatų gyvenimą rinkimo tvarką nustatyti įstatyme, kuris įtvirtintų motyvuoto teismo sprendimo imperatyvą.

Kaip žinia, kiekviena teisė ir laisvė turi savo ribas. Teisė į privataus gyvenimo neliečiamumą baigiasi ten, kur gali būti pažeista teisė gautu ir skleisti informaciją ir ten, kur pažeisti privatumą būtina, kad būtų apsaugotos kitų asmenų teisės, viešasis interesas. Viešasis interesas reiškia visuomenės teisę žinoti apie įstatymo saugomą kitų žmonių privatų gyvenimą, kadangi tai gali turėti įtakos (ir ypač – negatyvių padarinių) jų teisėms bei laisvėms. Žmogaus privataus gyvenimo apsaugos principas netaikomas, kai reikia sustabdyti veiksmus, kuriais žmogus pamina kitų asmenų teises, nusistovėjusių elgesio taisyklių reikalavimus visuomenei ir valstybei.

Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas yra nurodęs, kad konstitucinė laisvė nekliudomai ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas yra vienas iš atviros, teisingos, darnios, pilietinės, visuomenės, demokratinės visuomenės valstybės pagrindų. Ši laisvė, svarbi įvairių Konstitucijoje įtvirtintų asmens teisių ir laisvių įgyvendinimo prielaida, kadangi asmuo gali visavertiškai įgyvendinti daugelį savo konstitucinių teisių ir laisvių tik turėdamas laisvę nekliudomai ieškoti, gauti ir skleisti informaciją. Konstitucija garantuoja ir saugo visuomeninį interesą būti informuotai. Tačiau Konstitucinis Teismas pripažino, kad laisvė ieškoti, gauti ir skleisti informaciją nėra absoliuti. Konstitucijoje yra ne tik įtvirtinta žmogaus laisvė ieškoti, gauti ir skleisti informaciją, bet ir apibrėžtos šios laisvės ribos. Konstitucinis teismas kaip tas ribas nužyminčias normas paminėjo Konstitucijos 25 straipsnio nuostatas ir Konstitucijos 28 straipsnio įtvirtintą nuostatą, kad įgyvendindamas savo teises ir naudodamasis savo laisvėmis, žmogus privalo laikyti Konstitucijos ir įstatymų, nevaržyti kitų žmonių teisių ir laisvių.

Trumpai sakant, esant dviems konstitucinėms vertybėms – žodžio laisvei ir asmens apsaugos laisvei – pirmenybė teikiama asmens apsaugos laisvei.