Advokatas Algirdas Bauža

Advokatas Klaipėdoje

Temos

Elkimės vienas kito atžvilgiu kaip broliai…

 

Dabar daug kalbama apie žmogaus teises. Kalbama įvairiais aspektais – jų svarbą, užtikrinimą, apsaugą ir t.t. ir pan. O kas iš viso yra tos “žmogaus teisės”?

Taip, iš tikrųjų, kas gi yra tos “žmogaus teisės”. Tai mokslinio darbo, atskiros monografijos klausimas. Tai klausimas, apie kurį, kaip teisingai pastebėjote, kalbama, rašoma daug ir neretai skirtingai vertinant atskiras sąvokas, pačią koncepciją ir pan. Galėčiau tik trumpai pasakyti, kad Lietuvos žmogaus teisių apsaugos sistema remiasi prigimtinės žmogaus teisių teorijos koncepcija.

1992 m. spalio 25 d. referendume priimta Lietuvos Respublikos Konstitucija skelbia atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės principus. Ypač svarbią reikšmę minėtos prigimtinės žmogaus teisių teorijos požiūriu  įgauna principinės Lietuvos Respublikos Konstitucijos 18 straipsnio nuostatos, skelbiančios, kad žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės, tai tiesioginis atspindys prigimtinės žmogaus teisių apsaugos teorijos, kurią patvirtina 1948 m. gruodžio 10 dieną Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucija priimta Visuotinė žmogaus teisių deklaracija. Deklaracijos  1 straipsnis skelbia, kad „Visi žmonės gimsta laisvi ir lygūs savo orumu ir teisėmis. Jiems suteiktas protas ir sąžinė ir jie turi elgtis vienas kito atžvilgiu kaip broliai“.

Elkimės vienas kito atžvilgiu kaip broliai……